Cabernet Franc :

Fransız siyah üzüm çeşididir. Bordeaux şaraplarında kullanılır. Cabernet Sauvignon ile büyük benzerlikler gösteren Cabernet Franc kendisinden daha fazla yetiştirilen Sauvignon’un gölgesinde kalmıştır. Şarap olarak açık renkli ve tanenli olan Cabernet Franc hafif-orta gövdelidir ve Cabernet Sauvignon’dan daha meyveli bir aroması vardır. Asıl olarak Fransa’nın güneybatısında yetiştirilmekle beraber İtalya’nın kuzey doğusunda da iyi bilinir. Güney Amerika’da da her geçen gün daha fazla yetiştirilmektedir.

Cabernet Savignon :

Bordeaux Şaraplarında kullanılan özellikle Gironda ve Dordogne Nehirleri arasındaki Entre-Deux-Mers’te yaygın olarak yetiştirilen, dünyanın en ünlü kırmızı şaraplık Fransız üzümü. Tadının güzelliği, dengeli yapısı, kompleks olması, uzun süre yıllandırılabilmesi ve kolay yetiştirilmesi sebebiyle çok tutulur. Ilık iklimde yetişir ve iyi renk verir. Bugün geniş bir alanda yetişen Cabernet Sauvignon dünyanın en önemli üzüm çeşitlerinden biri olarak kabul edilmektedir. 1980’li yıllardan itibaren üretimi muazzam boyutlara ulaşmıştır. Fransa dışında Rusya, Ukrayna, Azerbeycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Kıbrıs, İsrail gibi pek çok ülkede yetiştirilen Cabernet Sauvignon’un ikinci vatanı ise Kuzey Kaliforniya’dır. Yeni Zelanda şarap endüstrisinde de önemli bir yere sahiptir. Dünyanın pek çok yerinde üretilmesi mümkün olan Cabernet Sauvignon her geçen gün daha da popüler hale gelmektedir.

Cahors :

Fransa’nın güneybatısında bulunan şarap bölgesi. Bordeaux’ya yakınlığı ve Malbec üzümlerinden yapılan kırmızı şaraplarıyla bilinir.

Canlı :

Yüksek alkollü, tam gövdeli, güçlü şarapları anlatmak için kullanılır.

Carignan :

Geç olgunlaşan, yüksek asitli ve tanenli, siyah üzüm türü. Avrupa şarap endüstrisinin belası olarak da nitelendirilir. Yüksek verimliliği sebebiyle üreticiler tarafından tercih edilmiştir, diğer üzümlerle kupaj yapılmıştır. Fransa’da 1960’larda yaygın olarak yetiştirilmiş, giderek ülkenin en çok yetiştirilen üzümü olmuştur. 80 ve 90’larda Avrupa Birliği tarafından dikimi azaltılmaya çalışılmış, üreticilere bu üzümü ekmemeleri için maddi destek de verilmiştir. Yine de üretimi istenilen seviyeye indirilememiştir. Yüksek verimli oluşu dışında önemli bir özelliği bulunmamaktadır.

Castello :

Şato, malikane anlamında İtalyanca sözcük.

Cava :

Fransız şampanya metoduyla yapılan İspanyol köpüklü şarapları. “Cava” sözcüğünün orijinali Katalonya’dan gelir ve kav demektir.

Cemşid :

İran mitolojisinde İran’ın kurucu hükümdarı. Şarabı onun bulduğuna inanılır. M.Ö. 800-1000 yıl arasında yaşadığı ve adil bir padişah olduğu kabul edilir.

Chablis :

Bourgogne’un kuzeyinde bulunan ve “Bourgogne’un Kapısı” olarak tanınan bir şehir ve Chardonnay üzümlerinden yapılan yıllandırılabilir sek beyaz şarabı. Tolstoy’un ünlü eseri Anna Karenina’da soyluların sıkça içtiği iki içkiden biridir. Diğeri şampanya.

Chai :

Fransa’da, yerüstünde yapılmış şarap depolama ve yıllandırma mekanları için kullanılan terim. Bu mekanlara daha çok Bordeaux’da rastlanır.

Chambourcin :

Fransız kırmızı üzümlerinden geliştirilen hibrid bir kırmızı şaraplık üzümdür. Birçok hibrid çeşidin aksine oldukça koyu renkli, aromatik kokuların hakim olduğu iyi derecede “vin de pays” üretiminde kullanılır.

Chancellor :

Çoğunlukla Kanada’da ve ABD’nin doğusunda yetiştirilen Fransız-Amerikan kırması kırmızı üzüm.

Chaptalization :

Mayalanmış şaraba, fermantasyon işleminin başlarında, alkol seviyesini yükseltmek için şeker eklenmesidir. Bu işlem şarabı tatlandırmaz, şeker alkole dönüşür. Dünyanın bazı yerlerinde yasaklanmıştır.

Charbono :

Bonarda üzümüne California’da verilen isim. Kırmızı şarap yapımında kullanılır.

Chardonnay :

Beyaz şaraplık üzümlerin en ünlüsü. Kökeni ve en iyi üretildiği bölge Bourgogne’dur. Şampanya yapımında kullanılan üç üzüm çeşidinden biridir. Elma ve yeşil elma aromaları klasiktir. Kimi Amerika ve Avusturalya Chardonnay’lerinde ananas aromasına da rastlanır.

Charmat :

Köpüklü şarap yapımında şarabın çelik tanklarda bekletilip basınçla şişelenmesi yöntemidir. Daha çok ucuz köpüklü şarapların yapımında kullanılır. Eugene Charmat isimli Fransız tarafından 1910 yılında geliştirilmiştir.

Chateau :

Bilinen anlamıyla birlikte, Fransa’da şarap üretilen mülkleri tanımlar.

Chateau Margaux :

Fransa’nın, belki de dünyanın en ünlü şatosu. 15. yüzyılda inşa edilmiştir. Şatoda 1750’de şaraplık üzüm yetiştirilmeye başlanmıştır. Dünyaca ünlü kırmızı şaraplarında % 75 Cabernet Sauvignon, % 20 Merlot, % 5 Petit Verdot ve Cabernet Franc üzümü kullanılır.

Chateauneuf-du-Pape :

Fransa’nın güneyinde, Avignon’un biraz kuzeyinde bulunan şehir, şarap üretim bölgesi ve 13 farklı üzüm çeşidinin harmanlanmasıyla yapılan, kompleks, tam gövdeli, sek kırmızı şarap. 14. yüzyılda yaşayan Papa’ya dayanan kökleriyle övünür. Kelime “Papa’nın Yeni Şatosu” anlamına gelir.

Chenin Blanc :

Sek, hafif, tatlı beyaz şarapların yapımında kullanılan esnek, beyaz Fransız üzümüdür. Ünlü yazar Rabelais bu şaraplar hakkında bolca yazmıştır.

Chianti :

Toscana, Sangiovese ve diğer orta-kuzey İtalya şehirlerinde yetişen üzümlerden yapılan meyveli, klasik, sek kırmızı şaraptır. Chianti Classico olarak etiketlenen şarap Chianti bölgesinin merkezinde yetişen üzümlerden yapılır, belirli alanlarda üretilir ve üzümün üretildiği yerde şişelenir.

Cibre :

Şarap yapımında, üzümün suyu alındıktan sonra geriye kalan posa. Kabuk, çekirdek ve saplardan oluşur.

Cinsault – Cinsaut :

Güney Fransa’nın en eski kırmızı şaraplık üzümlerinden biridir. Provence ve Languedoc’ta yaygın olarak üretilir. Türkiye’de Trakya’da yaygın olarak üretilmektedir. Kırmızı meyve aromaları taşır. Tılsım Kırmızı’nın harmanında kullanılır.

Clairet :

İngilizlerin Kırmızı Bordeaux’lar için kullandığı eski terim. Kelime anlamı “kan”dır. Koyu roze olan bu üzümden şaraplar çok genç içilmelidir.

Classico ,:

İtalyan sınıflandırmasına göre klasik olarak tanımlanan bağların şaraplarına verilen isim.

Clos :

Kapalı, kapatılmış anlamında Fransızca kelime. Kapatılmış alan, kapatılmış bağ anlamında kullanılır. Daha çok Bourgogne şarapları için kullanılan eski bir terimdir. Bu bağların etrafı duvarla örülürmüş. Bazı şarapların ismi de üretildiği bağdan dolayı “Clos ...” kelimesi ile başlar.

Constantia :

Güney Afrika'da, Cape Town’da bulunan Constantia Vadisi’nde üretilen yoğun aromatik kokulu şarap. İlk kez Cape Town’un ilk valisi tarafından kurulan çiftlikte üretilmiştir. Efsanevi tadıyla bilinen ve 18-19. yüzyıllarda aristokratlar tarafından çok tutulan bu şarabın Napolyon, Bismarck gibi devlet adamlarının favorisi olduğu söylenir. Dickens ve Jane Austin’in romanlarında da bu şaraptan bahsedilir. Nelson Mandela da şarabın günümüzdeki tutkunlarındandır.

Corsica :

Akdeniz’de bulunan Fransız adası. Fransa’nın ana üzüm bölgelerinden biridir. Doğu ve batı sahillerinde üzüm yetiştirilir.

Cortese :

İtalya'nın Piemonte ve Lombardy bölgelerinde yetişen, hafif gövdeli, keskin, dengeli beyaz şarapların üretildiği üzümdür. Piemonte’de üretilen Gavi adlı şarapla ünlüdür.

Coteaux du Languedoc :

Fransa'nın güney sahillerindeki şarap üretim bölgesi. Fransa’da ilk üzümünün Grekler tarafından burada üretildiği sanılmaktadır. Grenache, Syrah, Cinsault gibi farklı çeşitlerin harmanlanmasıyla üretilen popüler, sek kırmızı şaraplarıyla ünlüdür.

Cote Rotie :

Rhone Vadisi’nin kuzeyinde bulunan üretim bölgesi ve burada üretilen tam gövdeli; vanilya, ahududu ve baharat aromalı kırmızı şarap. Syrah ve Viognier üzümlerinden üretilir.

Cotes du Rhone (Fr. / Okunuşu Kote du Ron) :

Rhon Vadisi. Lyon’un güneyinden Avignon’un güneyine kadar uzanan 200 kilometrelik ana bölge. Rhone nehri boyunca uzanan üretim bölgesinin genel adıdır.

Crianza :

İspanyolca bir terim olan Crianza hem şarabın yıllanma tekniğini hem de ahşap fıçılarda olgunlaştırılmış genç şarapları tanımlamada kullanılan resmi nitelikte terimdir. Crianza olarak anılan şarapların en az 12 ay meşe fıçılarda beklemesi gerekir ve üç yıldan daha az bekletildiyse satılamaz. Eğer bu süre belirtilenden daha kısa olursa şarap semi-crianza adını alır.

Cru Bourgeois :

1855 tarihli ünlü sınıflandırma Medoc Bölgesi’ndeki şatoları sınıflandırmış fakat binlerce şatoyu dışarıda bırakmış bir tasnifti. Bu şatoların en iyileri için Bordeaux Ticaret Odası 1932 yılında 444 şatoyu kapsayan yeni bir tasnif yaptı. Buna göre en iyi ilk 6 şato “cru bourgeois supérieurs exceptionnel”, ikinci derecedeki 99 şato “cru bourgeois supérieurs”, diğer 339 şato ise "cru bourgeois" olarak tanımlandı. Daha sonra bu tasnife giren tüm şatolar "cru bourgeois" olarak anıldı. Liste 1966 ve 78’de güncellendi.

Cru Classe :

Sınıflandırılmış bölgeler için kullanılan terimdir. Esas olarak, 1855 tarihli Medoc şarapları sınıflandırmasında tanımlanan beş kategoriyi ifade eder. Gironde Ticaret Odası tarafından Medoc bölgesi bağlarının ve şaraplarının birincil, ikincil... beşincil ürünler (premiers, deuxiemes... cinquiemes crus) şeklinde sınıflandırılmasından ibarettir.

Cuve :

Fermantasyon ve harmanlama için kullanılan büyük tank.