Tafelwein :

Sofra şarabı anlamına gelen Almanca terim. Asgari yüzde % 9-15 arası oranda alkol içerir.

Tam :

Ağızda genişlik hissi veren şaraplar için kullanılır.

Tam gövdeli :

Alkolü ve tadı orantılı, dilde ağırlık hissi veren şarapları tanımlar.

Tanen :

Üzümlerin kabuk ve çekirdeklerinden gelen ve kırmızı şaraplarda ağızda burukluk hissi veren maddedir. Tanen, şarabın yıllanmasına ve gelişmesine yardımcı olan doğal bir koruyucu olarak iş görür. Doğru oranda bulunduğunda şarabın dengesini sağlar fakat aşırı oranda bulunursa burukluk yaratır ve muhakkak meyve ile dengelenmelidir.

Tanik :

Tanenler meyveyi ve diğer bileşenleri ezdiği için, dengelenmemiş olan şarapları tarif etmek için kullanılır.

Tanky :

Genellikle tanklarda çok uzun süre bekletildiği için donuk, rutubetli bir karaktere sahip olan bayat şarapları anlatmak için kullanılır.

Tartar :

Şarap içinde doğal olarak oluşan tortu. Tartarik asit ve potasyum bitartarat'tan oluşan, şişe veya fıçı içindeki tortuyu oluşturan zararsız kristaller.

Tartarik Asit :

Şarapta bulunan en etkili doğal asit. “Şarap asidi” olarak da anıldığı olur.

Tas de vin :

Restoranlarda şarap tatmak için sommelier’in kullandığı ufak, parlak, gümüş tas.

Tatlı :

Şaraptaki şeker veya alkol gibi tatlı maddelerden kaynaklanan şekerli tadın hakim olduğu şarapları nitelendirir.

Tatlı Şarap :

Alkol oranı %14’ün üzerinde olan ve fermantasyon sırasında ya da sonrasında alkol ilavesi yapılan şaraplardır.

Tekirdağ :

Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Denizi’nin kuzeyinde Trakya’da şehir. Rakı ve şaraplarıyla ünlüdür. Türkiye şarapçılığında önemli bir yer tutar. Türkiye’nin en büyük şarap ve alkollü içki üretim tesisleri bu ildedir.

Temiz :

Şarabın aromasında, görüntüsünde ve tadında fark edilir bir kusurun olmamasıdır. Tek başına kaliteyi ifade etmez.

Tempranillo :

Sağlam, kuvvetli kırmızı şaraplar üreten, iyi kalitede bir İspanyol üzümü. Adını erken olgunlaşmasından alan İspanya’nın en önemli üzümüdür. Geç budaklanıp erken olgunlaştığından yetiştirmesi kolaydır. Düşük asitli, düşük tanenli ve kalın kabukludur.

Teneke :

Şarabı tattıktan sonra hissedilen madeni tat.

Tereyağı :

Eriyen tereyağı benzeri aromaları ifade için kullanılır. Özellikle meşede yıllanmış Chardonnay gibi beyaz şaraplarda kokusu ve tadı daha fazla algılanır.

Terroir :

Bağ alanı ve çevresindeki coğrafi, topoğrafik, iklimsel özellikleri, toprağın yapısını, güneşle ilişkisini hep birden tanımlamak için kullanılan Fransızca terim.

Thief :

Tanktan veya fıçıdan şarap örneği almak için kullanılan metal veya camdan boru biçiminde alet.

Tirage :

Şampanya ve köpüklü şarap üretiminde şişelemeyi anlatmak için kullanılan terim. Kelime anlamı “çekmek”tir.

Tocai Friulano :

Özellikle İtalya’nın Friuli-Venezia Giulia bölgesinde yetiştirilen çiçeksi ve aromatik beyaz şarapları olan üzüm cinsi. Tokay şarapları ile bir ilgisi yoktur.

Tokaj :

Dünyaca ünlü tatlı, beyaz, Macar şarabı. Furmint üzümlerinden yapılır.

Topraksı :

Topraklı aromalar “Küflü” ve “Topraksı” olmak üzere ikiye ayrılırlar. Şarabın aromasını zenginleştiren olumlu bir özelliktir. Humuslu, mineral, ıslak yaprak, ahırsı ve tozlu aromalar bu kategoriye girmektedir.div>

Tortu :

Fermantasyon sonrasında fıçı ve tankta kalan ya da yıllandırılan şaraplarda biriken çökelti. Genellikle ölü maya hücrelerinden ve küçük üzüm parçalarından oluşur.

Toscana :

Orta İtalya'nın ünlü şarap üretim bölgesidir. Özellikle kırmızı şarapları ünlüdür.

Trebbiano :

İtalya orijinli beyaz şaraplık üzüm. Fransa'da 'Ugni Blanc' olarak tanınır. Elde edilen şarapları yıllanmaya elverişli olup, soğuk içilmelidir

Trocken :

'Sek' anlamına gelen Almanca bir terimdir.

Trocken beerenauslese :

Almanya’nın Pradikat sisteminde yasal olarak belirlenmiş, hasat zamanından sonra geçkin, buruşmuş, asil küfe maruz kalmış üzümlerden elde edilen yüksek kalitedeki beyaz şarap kategorisidir.