Vanilya :

Genellikle meşede dinlendirilmiş şarapta oluşan aromalardan biridir.

Varyetal :

Tek bir üzüm türünden üretilen şarap. Monosepaj olarak da bilinmektedir.

Vendange :

Fransızca’da rekolte anlamına gelmektedir.

Verdicchio :

Genellikle hafif gövdeli, gevrek, sek şarapları olan beyaz şaraplık İtalyan üzümüdür. İsmi, İtalyanca yeşil anlamına gelen “verde” kelimesinden türetilmiştir.

Vermut :

Çeşitli baharatlarla kokulandırılmış, genellikle aperatif olarak içilen veya kokteyllerde kullanılan alkolle güçlendirilmiş şarap. İsim pelinotunun Almancası olan Wermut kelimesinden türetilmiştir.

Vernaccia :

Genellikle taze, sek beyaz şarapları olan tarihi İtalyan üzümüdür. Sardunya Adası’nda ve Toscana’da yetişen iki tipi vardır.

Vigneron :

Fransızca’da üzüm yetiştiricisi, bağcı anlamına gelmektedir.

Vignoble :

Fransızca’da üzüm bağı anlamına gelmektedir.

Vignoles :

Amerika'nın doğusunda çokça kullanılan, beyaz şaraplık melez üzüm. Fransız Uzman J. F. Ravat tarafından üretilen üzüm “Ravat 51” adıyla da anılır.

Vin :

Fransızcada Şarap.

Vina :

Üzüm bağının İspanyol dilindeki karşılığı.

Vin de Paille :

Saman üzerinde bir süre kurutulan üzümlerden yapılan bir çeşit tatlı şarap. Üzümlerin suyu çekilirken şeker oranları artar.

Vin de Pays :

Fransa’da şarap üretimini denetleyen ve garanti altında tutan kategorilerden biridir. Diğer kategorilere göre Vin de Pays bölgeleri daha esnektir.

Vin Doux Naturel :

Konyak katılarak güçlendirilmiş tatlı Fransız şarabı. Anlamı “doğal tatlı şarap”tır.

Vinho Verde :

Portekiz’in kuzeybatısında yeralan Minho'da üretilen özel bir Portekiz şarabı. Tam kelime anlamı ise “yeşil şarap”tır. Bu isim şarabın rengine değil, tazeliğine işaret etmektedir.

Viniculture :

Şarap yapımı ve bu konudaki araştırmalar, çalışmalardır.

Vintage :

Üzümlerin yetiştirildiği ve şarabın yapıldığı yılı ifade eder. Ürün, mahsul, rekolte anlamında kelimedir.

Viognier :

Fransa'nın Rhone Vadisi'nde yaygın olan beyaz şaraplık bir Fransız üzümüdür.

Viticulture :

Üzüm yetiştirme, bağcılık ve bu konudaki araştırmalar, çalışmalardır.

Vitis Vinifera :

Üzüm yetiştirmek için kullanılan asma bitkileri ailesinin Latince adıdır.

Volatil :

Şarabın aşırı asitli olma durumuna denir.