Yağlı :

Düşük asit ve yüksek gliserin kombinasyonu nedeniyle, bir bakıma yağ gibi olan, damakta kaygan bir his bırakan şaraplar için kullanılır. İyi nitelikteki Chardonnay’de ve geç mahsul tatlı şaraplarda karşılaşılabilir.

Yakıcı :

Yüksek alkol nedeniyle damakta yakıcı bir etki bırakan şaraplara denir. Sadece Portekiz tarzı şaraplarda kabul edilebilir. Diğerlerinde kusur olarak görülür..

Yapı :

Şarabın asit, tanen, alkol, meyve gibi unsurlarının ve tadının tamamını kapsayan kavramdır.

Yapraksı :

Yaprağı anımsatan yeşil aromaları tanımlar. Orman kokuları arasında sınıflandırılır. “Islak yaprak” olarak da anılır.

Yokluk :

Şarabın içindeki meyve tatlarının yokluğu, belli belirsiz olması. Asit, tanen ve meşe, meyve tatları üzerinde baskın olduğunda şarap kendini geliştiremez. Bu durumdaki şaraplara silik de denir.

Yumuşak :

Pürüzsüz, yumuşak dokulu, damakta yuvarlanan, ağızda ipeksi bir his bırakan şaraplar için kullanılır. Şarabın dokusundan bahsedilirken yumuşağın zıttı sert değil; pürüzlüdür.